Info@restitucija.ba
+387 63 653 463

Naplata ostalih vidova štete

Restitucija > Šta radimo > Naplata ostalih vidova štete

Naplata ostalih vidova štete

Agencija vrši napatu svih vrsta šteta nastalih po osnovu ugovornog osiguranja i vanugovornog osiguranja.

Ugovorno osiguranje može biti obavezno i neobavezno.

Zakonom je predviđeno da su obavezna osiguranja osiguranje od autoodgovornosti prema trećim stranama (koje se odnosi na posjedovanje i upotrebu motornih vozila) i osiguranje  od nesreće putnika u javnom prevozu. Obavezna su također mnoga osiguranja od odgovornosti prema trećim stranama lica koja se bave različitim zanimanjima (ljekari, notari, izvođači radova, turoperateri, zaštitari itd.), koja su uspostavljena različitim zakonima ili međunarodnim sporazumom. Naveći broj šteta nastaje iz ove grupe siguranje.

Neobavezna osguranja  su tkz. dobrovoljna osiguranja gdje se pojedinac ili grupa lica osiguravaju po raznim osnovama. To može biti životno osiguranje, ali može biti i osiguranje imovine i prava.

Osiguravajuće kuće su nosioci osiguranja i oni sa osiguranikom zaključuju tkz. police osguranja.

Jako je bitno sta se ugovori u polici i koja je osigurana suma. Naravni bitno je da je jasno i decidno ugovore okolnosti osiguranja. Agencija na efikasan način provodi procedure naplate ovih vidova štete, stim da je procjena osigurane sume shodno štetnom događaju najbitniji dio postupka. Tu agencija obraća posebnu pažnju i nastoji da se sve štete napate u medijaciji-mirno rješenje spora.

Ako se  mora žurno pokrećemo postupke i stalnim pritiskom na sud pokušavamo ubrzati procese naplate štete, kako bi šteta bila što prije napaćena.