Info@restitucija.ba
+387 63 653 463

SAOBRAĆAJNI UDESI U BIH SVAKODNEVNO NANOSE OGROMNU ŠTETU GRAĐANIMA BIH I CJELOM DRUŠTVU U CJELINI

Restitucija > Uncategorized > SAOBRAĆAJNI UDESI U BIH SVAKODNEVNO NANOSE OGROMNU ŠTETU GRAĐANIMA BIH I CJELOM DRUŠTVU U CJELINI
  • Restitucija
  • Nema komentara

SAOBRAĆAJNI UDESI U BIH SVAKODNEVNO NANOSE OGROMNU ŠTETU GRAĐANIMA BIH I CJELOM DRUŠTVU U CJELINI

Sudionici smo da se u BiH svakodnevno dešavaju saobraćajni udesi. Uzroci su raznovrsni, ali u njima najviše stradaju građani BiH  bilo da su povrijeđeni ili da im je nanesena materijalna šteta na njihovim vozilima.

Prema najnovijim podacima Federalne uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policije Brčko Distrikta BiH, u 2018. godini evidentirane su 36.562 prometne nesreće.Živote je izgubilo 276 osoba, dok je teže i lakše ozlijeđeno 10.416.Iako je, prema ponuđenim podacima, došlo do smanjenja prometnih nesreća, njihov broj je i dalje velik. Najviše nesreća prošle godine evidentirano je u Federaciji BiH, njih 25.926. Poginulo je 140 osoba, dok ih je 6.785 ozlijeđeno, piše Avaz.ba. Najviše su smrtno stradali vozači, njih 81, zatim pješaci (32) te putnici (27).U Kantonu Sarajevo bilo je najviše udesa – 9.258, zatim u Zeničko-dobojskom kantonu 4.202 i Tuzlanskom 3.132.Na cestama u Republici Srpskoj dogodilo se 10.369 prometnih nesreća. Poginulo je 130 osoba, dok su ozlijeđene 3.404 osobe, od kojih 620 teže.Na području Brčko Distrikta BiH prošle godine zabilježeno je 267 prometnih nesreća, u kojima je poginulo šest i ozlijeđeno 225 osoba, od kojih 29 teže.

Svaki saobraćajni udes za sobom stvara potrebu da se nanesena šteta nadonkadi. Jedan od osnovnih preduvjeta da neko nadoknadi štetu je da se utvrdi da nije kriv za saobraćajni udes. Našoj agenciji se svakodnevno javljaju građani sa zahtjevima za naknadu štete, mada su sa osiguravajućim društvima potpisali sporazume i djelimično naplatili štetu. Nije problem što su naplatili štetu, ali je problem što su se potpisivanjem sporazuma odrekli prava pokretanja daljih sudskih postupaka. Zbog toga savjetujemo građane da osiguravajuća društva nisu pravni subjekti koji će im pružiti punu pravnu zaštitu, već su partneri u naplati štete  čiji je interes da isplate što manji iznos štete. Prava adresa ja naša agencija gdje  štitimo naše klijente od bilo kakve manpulacije u ostvarivanju njihovih prava.

Piše mr.iur Hrvačić Esad