Info@restitucija.ba
+387 63 653 463

RESTITUCIJA U BIH - DA ILI NE

Restitucija > Aktuelnosti > Uncategorized > RESTITUCIJA U BIH – DA ILI NE
  • Restitucija
  • Nema komentara

RESTITUCIJA U BIH – DA ILI NE

Restiucija u prevodu znači povrat u pređašnje stanje. Kada govorimo o povratu oduzete imovine represivnim mjerama i zakonima bivše SFRJ ovaj termin je uzet kao adekvatan. Danas kada pomenemo restituciju odmah nas to asocira na povrat oduzete-otete imovine.

Da li je u BiH donesen Zakon o resutuciji? Odmah ćemo reći nije.

Da li treba donijeti? Odmah će mo reći da treba i da je nužno.

Što nije  do sada donesen? Nije isključivo zato što je restitucija postala političko pitanje a ne pravno koje je vazuda i trebala biti. Sve zemlje iz okruženja su donijele Zakone o restituciji neke u blažoj neke u strožijoj formi ali su donijele. Mi  tvrdimo da ovaj Zakon nije donesen samo iz jednog razloga a to što je nekolicina nazovimo ih “PRVACI BOŠNJAKA” koji su  bilo  moćni u političkim krugovima imali lične interese da se ovaj zakon ne donese. Naravno kada je u pitanju BiH ovaj poblem treba posmatrati shodno političkom uređenju BiH. To je sada tako, ali kada je postojala preddeytonska Republika Bosna i Hercegovine , kada su Bošnjaci mogli usvojiti bilo koji popis na nivou BiH ni tada Zakon nije donesen. Naravno Islamska zajednica u BiH je živo bila zainteresovana za ovaj zakon i cijelo vrijeme se radilo na izradi i donošenju ovog zakona. Jedini zakon koji se dotakao restitucije i zašitu ove imovine je bio IZMJENE I DOPUNE ZAKONA O PROMETU NEPOKRETNOSTI. Ovim zakonom je onemogućena prodaja imovine koja je predmet restitucije i pobrojani su represivni zakoni na temelju kojih je oduzumana ova imovina, pa je čak zabranjeno izdavanje  ove imovine pod zakup bilo dugoročni ili kratkoročni. Ovaj zakon je direktno pripremio rahm ef. Muhamed Salkić, tadašnji generalni sekretar IZ izvrstan pravnik i borac za vakufe. Ovaj zakon je do sada najviše zaštitio oduzetu imovinu ali i vakufe. U mnogim sporovima koje je vodila advokatska kancelarija Esada Hrvačića, ovaj zakon je bio pravni osnov zaštite vakufa. Vremenom i ovaj zakon je derogiran pa mu jer dato posebno tumačenje pojedinih zakonskih normi. Tako Vrhovni sud FBiH je iz ovog zakona izuzeo poslovne prostore kojih je u starom dijelu grada Sarajeva najviše. Vrhovni sud FBiH  smatra da su predmetom ovog zakona samo poslovne prostoriju unutar stambenih zgrada a ne i samostalni poslovni prostori. Ako je donesen i usvojen taj zakon, zašto nije usvojen Zakon o restituciji? ………..

O ovoj temi će mo nastaviti u narednim objavama jer je izuzetno obimna i naravno pisana sa iz ugla učesnima ovih procesa…….