Info@restitucija.ba
+387 63 653 463

Pokušaj prevare radnika od strane kompanija koje imaju namjeru da iskoriste krizu "korona virusa"da bi ostvarila svoje ciljeve!!

Restitucija > Aktuelnosti > Uncategorized > Pokušaj prevare radnika od strane kompanija koje imaju namjeru da iskoriste krizu “korona virusa”da bi ostvarila svoje ciljeve!!
  • Restitucija
  • Nema komentara

Pokušaj prevare radnika od strane kompanija koje imaju namjeru da iskoriste krizu “korona virusa”da bi ostvarila svoje ciljeve!!

 

Ovih dana je aktuelno otpuštanje radnika kao posljedica krize “korona virus”. Prva prevara radnika koja se desila je potpisivanje izjava o neplaćenom odsustvu, što je radnike posebno kladionica, dovelo u veoma tešku situaciju. O tome smo pisali u prethodnim člancima. Ono što je sada aktuelno je akcija velikih kompanija koje nisu u velikoj mjeri ugorežene, jer im rad nije zabranjen. Pozivajući se na korona krizu one su počele provoditi represivne mjere. Prvo su raskinule sve ugovore na određeno vrijeme. Radnicima koji rade na neodređeno vrijeme se  otkazuju ugovori navodeći kao razlog tehnološi višak. Firme ne izbjegavaju da radnicima isplate minimalne otpremnine i da ih prijave na biro za zapošljavane gdje radnici ostvaruju naknade po osnovu nezaposlenosti. Ono što dalje slijedi jeste obećanje radnicima da će ih čim prestanu mjere vratiti na posao, ali sada ne kao radnike na neodređeno nego na određeno vrijeme. Kompanije očigledno žele da iskoriste ovu situaciju da se na lahak način riješe uposlenika koje su naslijedili u postupcima privatizacija.

Agencija za naknadu štete Restitucija poziva radnike da ne pristaju na bilo kakve otkaze, a ako se pak dese jednostrani raskidi onda obavezno putem suda tražite sudske zaštite koje su veoma izgledne. Smatramo da poslodavac mora dokazati koji su tehnološki razlozi jer u ovoj kriznoj situaciji država svojim mjerama štiti pravo radnika. Nije dovoljno samo otkazati ugovor, potrebno je  smanjiti obim poslova kroz zakonske procedure koje se utređuju unutrašnjim aktima koje društvo donosi.