Info@restitucija.ba
+387 63 653 463

EVROPSKI OBRAZAC KOJI SE POPUNJAVA PRILIKOM SAOBRAĆAJNIH UDESA NIJE GARANT DA ĆE TE ŠTETU I NAPLATITI!

Restitucija > Uncategorized > EVROPSKI OBRAZAC KOJI SE POPUNJAVA PRILIKOM SAOBRAĆAJNIH UDESA NIJE GARANT DA ĆE TE ŠTETU I NAPLATITI!
  • Restitucija
  • Nema komentara

EVROPSKI OBRAZAC KOJI SE POPUNJAVA PRILIKOM SAOBRAĆAJNIH UDESA NIJE GARANT DA ĆE TE ŠTETU I NAPLATITI!

 

Evropski obrazac je u stvari kreirani obrazac koji dobijate uz registraciju vašeg vozila u više primjeraka.  Radi se o dvije kopije obrazaca koji popunjavate skupa a drugim učesnikom u sobraćaju, samo ukoliko nema spornih činjenica prilikom saobraćajnog udesa.  Kada policiski službenici izađu na lice mijesta oni vam predlože da popunite evropski obrazac kako bi navodno izbjegli prekršajne kazne. Problem nastaje kada dođete do osiguravajućeg društva koje je dužno da nadoknadi štetu. Osiguravajuće društvo će se pozvati na član 158. Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, kojim je regulisano da u slučaju veće štete se obavezno vrši policiski uviđaj. Vi kada popunite obrazac nemate policiski zapisnik što se postavlja kao ozbiljan problem. Također će vam osiguravajuće društvo zatražiti i alko test kao uvjet za naknadu štete.

Šta uraditi?

Mi vam preporučujemo da u slučaju veće štete obavezno tražite uviđaj policije, gdje će se kao obavezno uraditi alko test.  U svakom slučaju pozovite policiju, te ako popunjavate obrazac tražite da se uradi alko test ućesnika u nezgodi, i zapamtite koja policiska uprava vrši uviđaj, a nije na odmet da zapišete imena policiskih službenika koji podatak vam može zatrebati. prilikom popunjavanje obrasca morate detaljno opisati okolnosti, a drugi učesnik koji priznaje krivnju mora to uraditi jasno bez bilo kakvih uslovljavanja. Morate znati da osguravajuća društva ne obavezuje ovaj obrazac. U velikom broju slučajeva osiguravajuća društva smatraju da se radi o tkz. fingiranim štetama te odbijaju da istu nadonkade. U tom  slučaju biva neophodno da se šteta dokazuje u parničnom postupku.  Sve su to razlozi zbog čega treba biti obazriv sa ovim obrascima.

Naši savjeti proističu iz iskustva koje imamo i koje se u praksi pokazalo kao neophodno!

Redakcija