Info@restitucija.ba
+387 63 653 463

Doc.dr.Esad Hrvačić, RAZVOD BRAKA I BRAČNA STEČEVINA

Restitucija > Uncategorized > Doc.dr.Esad Hrvačić, RAZVOD BRAKA I BRAČNA STEČEVINA
  • Restitucija
  • Nema komentara

Doc.dr.Esad Hrvačić, RAZVOD BRAKA I BRAČNA STEČEVINA

Bračna stečevina je jedno od najbitnijih pitanja u situaciji kada dođe do razvoda braka. Uporno u razgovoru sa supružnicima koji se razvode se poistovjećuje razvod braka od same podjele bračne stečevine. Više puta u svojim radovima sam  naglasio da razvod braka je postupak koji se isključivo bavi razodom i statusom mald. djece odnosno bavi pravima malodobne djece i obaveze roditelja prema djeci. Znači u presudi o razvodu braka se obavezno u stavu 1. razvodi brak a u stavu 2. se određuje kome  se malodobna djeca dodjeljuju na brigu i vaspitanje, ali istovremeno se određuje i obaveza drugog roditelja da plaća alimentaciju u mjesečnim iznosima uz obavezu da se tom roditelju obezbjedi nesmetan kontakt sa mld. djecom. Jednom donesena presuda o razvodu braka može biti izmijenjena i nakon što je brak razveden ukoliko postoje izmjenjene okolnosti. Izmjena presude se pokreće tužbom a u petitu predložene presude se navodi da se presuda donesena određenog datuma mijenja u pogledu izdržavanja a sve prema novonastalim okolnostima nakon prestanka bračne zajednice. Te okolnosti mogu biti stvarno i opravdano povećana potreba djece za koje se izdvaja alimentacija li može biti i izmjenjen način viđanja i održavanja kontakata sa djecom. Presuda se može mijenjati i u dijelu smanjenja alimentacionih obaveza ako recimo u međuvremenu drugi roditelj zasnuje bračnu zajednicu i u toj bračnoj zajednici dobije djecu. Ono što želim da napomenem jeste da se obavezno u ovim postupcima razvoda braka se uključuje Centar za socijalni rad. Taj postupak se zove posredovanje, ali uz posebnu napomenu da Centar za socijalni rad ne odlučuje o razvodu braka već isključivo odlučuje o pravima djece i on je tu upravo da štiti prava djece i da se donose što kvalitetnije odluke. Također želim kazati da se visina alimentacije kreće od 150 KM dom 400 KM. Naravno ona može biti i veća ukoliko se to utrdi u toku postupka.

Podjela bračne stečevine je postupak koji se može pokrenuti u toku trajanja bračne zajednice, u toku razvoda ili nakon prestanka bračne zajednice. Znači ovaj postupak nije vezan za razvod braka jer bračna stečevina odnosno imovina koja je stečena u braku je pravo oba bračna partnera da zahtjeva u toku cijelog trajanja potrebe za podjelom iste. Porodični zakon FBiH je zauzeo stav da se bračna stečevina dijeli na jednake dijelove, osim ako jedan od bračnih partnera dokaže da se radi o posebnoj imovini. Posebna imovina je ona imovina koju je bračni partner unio u brak ili imovina koju je u toku braka stekao naslijeđem ili stekao poklonom, ali uz dokaz da je taj poklon isključivo namjenjen odnosno poklonjen njemu. Sve ostalo koje se steklo u toku trajanja bračne zajednice bez obzira koji bračni partner je više radio i doprinosio uključujući i kredite odnosno obaveze se imaju tretirati bračnom stečevinom.

U kratkim crtama sam pokušao da objasnim ove specifične sporove iz domena Porodičnog zakona. U nadi da će što više čitaoca ovo negdje zapamtiti i zapisati, što im može služiti za ne daj Bože u postupcima koji ih mogu zadesiti.